Szeresd a magyart, és ne faragd le" - szóla, "erejét, formáját, durva kérgét róla:
Mert mi haszna simább, ha jól megfaragják? Nehezebb eltörni a faragatlan fát

(Arany János)

Köszöntő

Rólunk
 • A Fejér Baranta
 • Edzések rendje
 • A Barantáról
 • Fokozatok
 • Barantás oldalak
 • Esemény naptár
 • Kedvenc oldalaink
 • Közhasznúság
 • Fotó album

  Rovás
 • A rovás alapjai
 • A rovás ABC-nk
 • Rovás gyakorlatok
 • Ligatúrák
 • Rovólap
 • F Ó R U M

  Privát üzenetek

  Költemények
  VII. Balassi Kupa - Budapest

  Sir Miklós ,2014-02-03 20:47:02

  Nyílt Baranta Szablyavívó verseny
  „A HÉTVÁGÁS JEGYÉBEN”

  Időpont: 2014. február 15.
  Helyszín: Budapest
  Jelentkezési határidő: 2014. február 9.

  A helyszíni regisztráció időpontja és a nevezési díj befizetése a helyszínen 2014. február 15-én 8 és 9 óra között. A regisztrációra a 18 éve alatti versenyzők a kitöltött felelősségvállalási nyilatkozatot hozzák magukkal.
  A nevezési díj: a verseny nevezési díja: 1500 HUF.
  A verseny története:
  A Balassi Alapítvány kuratóriumának egyik vezetője, az akkor a Magyar Rádiónál és a Magyar Nemzetnél dolgozó Molnár Pál újságíró-szerkesztő találkozott Vukics Ferenccel (mindketten a Szent György Lovagrend tagjai), aki Makovecz Imrével közösen a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj eredményein felbuzdulva megpróbáltak magyar szervezeteket meggyőzni arról, hogy a Bálint napján, (február 14.-én) minél több olyan rendezvény kerüljön megszervezésre, amely Balassi Bálint emlékét ápolja.
  2006 óta Bálint-napi Balassi-fesztivál elnevezéssel szerte Európában irodalmi estekre kerül sor e naphoz kapcsolódóan: a legnagyobb részvétel évében 39 helyszínen - Lisszabontól Székelyudvarhelyig - idézték fel Balassi költészetét. Többnyire a magyar nyelvterületen kapcsolódnak be a Balassi-fesztiválba.
  Az Országos Baranta Szövetség a Balassi (Balassa) Kupa Országos Szablyavívó Verseny megrendezésében állapodott meg a szervezőkkel. Idézet az alapító okiratból: “ Az Országos Baranta Szövetség kötelezi magát, hogy minden év február 14.-én - illetve az ahhoz legközelebbi munkaszüneti napon - megrendezi a Balassi (Balassa) Kupa Országos Szablyavívó Versenyt. A szövetség kidolgozza a verseny szabályrendszerét, biztosítja díjazását, a rendezés költségeit és kijelöli a verseny helyszínét. A szervezők a verseny eredményét országos fórumokon közzéteszik.”
  A verseny célja:
  A rendezvény a történelmi magyar harci testkultúrára épülő hagyományos magyar harcművészeti stílus keretén belül létrehozott szabadvívó rendszer gyakorlati jellegű továbbfejlesztését célozza meg szakmai találkozó és verseny formájában, ahol eldöntésre kerül a „Balassi Kupa győztese” cím. A Baranta versenyek alkalmazott szabályai szerint a valódi harc és a magyarságra jellemző belső tartás minél pontosabb modellezésével és felelevenítésével fel kívánja mérni az egyes közösségek és versenyzők felkészültségének szintjét.
  A verseny alaprendeltetése:
  A rendezők feladata, hogy a Kárpát-medencében a Baranta Hagyományos Magyar Harcművészettel (Baranta stílussal) foglalkozó sportegyesületek, egyesületek, szakosztályok, csapatok felnőtt férfi és női tagjai a rendszerezett hagyományos magyar harcművészet (Baranta) speciálisan magyar szabadvívó harci képességeit egymás között felmérjék.
  A verseny nyílt jelleggel kerül lebonyolításra. A versenyen a Baranta stílus magyarországi képviselői mellett erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai és egyéb magyar közösségek Baranta egyesületei, hagyományőrző csapatok tagjai is részt vesznek.
  A verseny formája: Egyéni verseny.
  A meghirdetett versenyszám: szablyavívás gyakorló fegyverrel (polifoam borítású gyakorló szabadvívó szablya)
  A meghirdetett kategóriák (korosztályoknál csak az év számít):
  Öskü - 17 év feletti férfiak (és nők)
  Menyét - 13 év és a feletti lányok
  Kese - 17 év és az alatti férfiak
  Csikó 1. - 11-13 év közötti gyerekek
  Csikó 2. - 8-10 év közötti gyerekek
  A versenybírókat biztosítja:
  Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége. A küzdelmek a versenykiírás előírásai alapján kerülnek lebonyolításra.
  A verseny díjazása:
  Az egyéni verseny győzteseinek kupa, 1-3 helyezettjeinek, érem, oklevél, 4-7 helyezettjeinek oklevél. Az Öskü kategória győzteséhez kerül a "Balassi kupa vándorserlege", melyet a jövő évi VIII. Balassi kupáig tarthat magánál.
  A verseny lefolyásának rendje:
  A versenyzők 4-8 fős csoportokban küzdenek, a csoportból továbbjutók pedig egyenes kieséses rendszerben. (A versenyszám lebonyolításának pontos menete a jelentkezők létszámától függően alakul.)
  A versenyen csak felelősségvállalási nyilatkozat aláírásával lehet részt venni! 18 év alatti versenyzők esetén szülő/gondviselő írja alá. A csapatvezetők figyeljenek oda, hogy ezt a versenyre mindenki hozzá magával!
  A verseny levezető elnöke: Vukics Ferenc
  Vezető bíró: Németh Zoltán
  Eü. biztosítás:
  A helyszínen a szervezők mentőt, valamint egészségügyi felügyeletet biztosítanak.
  Az öltözet:
  Baranta hagyományos öltözet, Baranta sportöltözet, népviselet. Mindenki rendelkezzen 2-3 m hosszú széles textil övvel!
  A versenynap programja:
  07.00 A versenyterület berendezésének kezdete
  08.00 Regisztráció kezdete
  08.10-08.35 A versenybírók eligazítása
  08.40-09.00 Technikai értekezlet
  08.00-09.30 Kötelező orvosi vizsgálat
  09.00 Nevezések lezárása
  09.30 A csapatok felvonulása. A verseny megnyitója /Beszéd/
  09.45 A versengések népi szertartása /napköszöntés- közös ének-versenyzők, bírók
  fogadalma/
  09.50 Közös táncos bemelegítés és önálló bemelegítés
  10.00 Küzdelmek
  18.00 Ünnepélyes eredményhirdetés
  20.00 Táncház
  Természetesen kísérőket, edzőket, csapatvezetőket, érdeklődőket, családtagokat mindenki hozhat magával. (a belépés díjtalan)
  TOVÁBBI RENDELKEZÉSEK:
  Az a versenyző, aki a megnyitóra – közös fogadalomtétel idejére nem érkezik meg, / az előzetesen időben történt nevezés ellenére/ nem vehet részt a versenyen!
  Az a versenyző, aki nem vesz részt a díjkiosztó ünnepségen /kivétel sérülés, vagy a főbíró által elfogadott indok/, annak eredményeit törlik és sem az egyéni, sem pedig a csapatverseny végeredményébe nem számítanak az elért pontjai. A versenylapon a ”verseny közben visszalépett” bejegyzéssel kell illetni. Ellenfeleinek pontszámai nem kerülnek változtatásra.
  A szabad vívás gyakorló (polifoam borítású szablya) fegyverrel történik. A versenyszám lebonyolításának menete a jelentkezők létszámától függően alakul. A párbaj alapfegyvere a szablya, védőeszköze a vívósisak, a kesztyű és a bármilyen anyagból készült alkarvédő.
  A fegyvert a rendezőbizottság, a védőeszközöket a rendezőbizottság és a részvevő felek biztosítják, tehát aki teheti az hozza magával saját eszközeit (elsősorban fejvédőket) a verseny könnyebb lebonyolítása érdekében. A gyakorló fegyverzet szemüregbe való behatolása ellen mindenki saját védőfelszerelést is használhat. Ennek hiányában a rendezőbizottság által biztosított eszközt köteles használni!
  A szabályokról röviden:
  - A verseny szabályainak alakításában a sebzési értékek megállapítása mellett a technikai felkészítés célzott elvárásai és az imitációs eszközrendszer fejlettsége is szerepet játszott.
  - az ádámcsutka, nemi szerv támadása tilos, kizáráshoz vezethet (ha a védekező mozzanat következtében a védő fél fegyverével, kezével tesz olyan mozdulatot, ahol a támadó fegyvere tilos területet ér és az ellenfél jelentősen nem sérült meg, akkor a küzdelem tovább folytatódhat)
  - a párbaj 5 pontig tart
  - a váll és az újak közötti terület, valamint a láb találata 1 pont
  - a fej találat 3 pont
  - a mellkas, has, hát találata 2 pontot ér
  - az újak, a kézfej és kéz alkar, felkar találata esetén a találatot elszenvedő köteles a másik kezébe átvenni a fegyvert (tehát a megvágott kezet nem használhatja többet a küzdelem közben). Baranta alapelv a kétkezes képességek kialakítása!
  - mindkét kéz tiszta találata esetén az ellenfél nyert.
  - kézfejvédő, alkarvédő és fejvédő használata megengedett, de azok is találati felületnek minősülnek.
  - együttes találat esetén pont nem jár
  - a töredékmásodpercekkel korábban bevitt találat együttesnek minősül (a találat pillanatában a másik fél csapása már megkezdődött)
  - csak az ellenfél fegyverének teljes kizárásával elért ún. "tiszta" találat ér pontot
  - 5 folyamatosan elért együttes találat esetén a küzdelem pontállása lesz a végeredmény. Amennyiben ez döntetlen, úgy döntő tiszta találatig megy a küzdelem. Az együttes találatok számolása minden pontot érő akció után nullázódik.
  - a támadások ereje nincs korlátozva, de a gyors pillanatszerű reakciók amúgy sem teszik lehetővé a teljes erőből történő támadást, mivel az időveszteséget okoz. A versenyeknél az ún. " fél erő " alkalmazása a leginkább célravezető. A versenyzőknek rendelkezni kell olyan fájdalom-tűrőképességgel és sportemberi magatartással, amely nem vezet sportszerűtlenséghez
  - A találatokat elsősorban a versenyzők értékelik, vitás esetekben a küzdelmi bíró dönt. A küzdelmi szabályok betartásáért a küzdelmi bíró felelős.
  - A versenyzők a találatokat (és annak helyét) kötelesek bemutatni a küzdelmet vezető bírónak.
  -tilos a menekülés, intést von maga után (menekülés: 10 méternél nagyobb távolság egyirányú hátráló megtétele, az irányváltó kimozgások, elfordulások nem tartoznak ebbe a kategóriába)
  - a verseny lebonyolítása, vagy a küzdelmek során felmerülő vitás esetekben a vezető bíró hoz végső döntést.
  Szállás
  A versenyzők és kísérőik barantás családoknál lesznek elszállásolva, díjmentesen.

  Budapest, 2013. január 10.

  Jó felkészülést kíván: az Országos Baranta Szövetség.