Szeresd a magyart, és ne faragd le" - szóla, "erejét, formáját, durva kérgét róla:
Mert mi haszna simább, ha jól megfaragják? Nehezebb eltörni a faragatlan fát"

(Arany János)

Köszöntő

Rólunk
  • A Fejér Baranta
  • Edzések rendje
  • A Barantáról
  • Fokozatok
  • Barantás oldalak
  • Esemény naptár
  • Kedvenc oldalaink
  • Közhasznúság
  • Fotó album

    Rovás
  • A rovás alapjai
  • A rovás ABC-nk
  • Rovás gyakorlatok
  • Ligatúrák
  • Rovólap
  • F Ó R U M

    Privát üzenetek

    Költemények




    XI. Baranta Hagyományos Magyar Harcművészet Országos Bajnokság ? IIII. Bara

    Péter ,2010-09-07 20:46:53

    Ez évben a XI. Baranta Hagyományos Magyar Harcművészet Országos Bajnokság - IIII. Baranta Nemzeti Bajnokság 2010. szeptember 19.-én vasárnap kerül megrendezésre Felcsút-Szúnyogpusztán, a Vértes Baranta csapat otthonában.

    Ez évben a XI. Baranta Hagyományos Magyar Harcművészet Országos Bajnokság - IIII. Baranta Nemzeti Bajnokság 2010. szeptember 19.-én vasárnap kerül megrendezésre Felcsút-Szúnyogpusztán, a Vértes Baranta csapat otthonában. A nyári Nemzeti Baranta táborban sikeres fokozatvizsgát szerzők a délutáni eredményhirdetéskor vehetik át az okleveleiket.
    A házigazda Bognár család felajánlja, hogy meleg ebédet biztosít nem csak a versenyzők, hanem az oklevél átvételére érkezők és az érdeklődők számára is. Ezért mindenki, aki nem versenyzőként érkezik szintén jelezze, hogy igényel-e ebédet, mert szükséges mennyiségű étel elkészítéséhez fontos a verseny napja előtt tudni, hogy hány főre kell számolnia a helyieknek.
    Jelentkezési határidő: 2010. szeptember 17. éjfél

    Előre (2010. szeptember 17.-ig) jelzett ?különleges? esetben van lehetőség helyszíni nevezésre.
    A helyszíni regisztráció időpontja és a nevezési díj befizetése a helyszínen 2010. szeptember 19.-én 7 és 8 óra között.

    A házigazda csapat szeretettel várja a versenyzőket és az érdeklődőket már a szombati napon is. Ekkor étkészletet és szálláshelyet tudnak biztosítani a jelenlévők számára. Étkészletet /tányér-evőeszközök, pohár/ mindenki hozzon magával. Kérünk mindenkit, hogy kerülje az eldobható étkezési felszerelések használatát. Vegetáriánusok előre jelezzék igényeiket. Aki már szombaton ott alszik az ne felejtsen el magával vinni hálózsákot, tisztálkodási eszközöket és szükség esetén sátrat vinni.

    A nevezési díj:
    A verseny nevezési díja jelképes összeg 1000 Ft, amit 2010. szeptember 19.-én reggel 8 óráig helyszíni regisztrációnál kell. A nevezési díjat a versenybizottság a díjak költségeinek térítésére fordítja.



    A verseny célja:

    A rendezvény a történelmi magyar harci testkultúrára épülő hagyományos magyar harcművészeti stílus a mozgásos tudásanyagának megőrzését, gyakorlati jellegű továbbfejlesztését célozza meg szakmai találkozó és verseny formájában, ahol eldöntésre kerül gyalogos (thug) szakágban a ?Magyar Nemzet Bajnoka? cím. A Baranta versenyek alkalmazott szabályai szerint a valódi harc és a magyarságra jellemző belső tartás minél pontosabb modellezésével és felelevenítésével fel kívánja mérni az egyes közösségek és versenyzők felkészültségének szintjét.



    A verseny alaprendeltetése:

    A rendezők feladata, hogy a Kárpát-medencében a Baranta hagyományos magyar harcművészettel (Baranta stílussal) foglalkozó sportegyesületek, egyesületek, szakosztályok, csapatok a rendszerezett hagyományos magyar harcművészet (Baranta) speciálisan magyar harci képességeit (fegyver- és puszta kéz alkalmazásának színvonalát) egymás között felmérjék.

    A verseny nyílt jelleggel kerül lebonyolításra. A versenyen a Baranta stílus magyarországi képviselői mellett erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai és egyéb magyar közösségek Baranta egyesületei is részt vesznek.



    A verseny formája:

    Egyéni és iker-csapat összetett pontverseny. A versenyszámok pontozási rendszereiben szerzett gyűjtőpontok összessége határozza meg az egyéni és iker-csapat helyezéseket. Minden egyes versenyszámban max. 1000 pont érhető el. Azonos pontszám esetén a íjászat mesterlövészet és a kelevéz célba dobása során megszerzett pontokat kell elsődlegesnek tekinteni, ebben a sorrendben.



    A meghirdetett versenyszámok :



    - futár pálya (1500 öl ? 3 km)

    - íjászat mesterlövészet

    - íjász párbaj

    - kelevéz célbadobása

    - szabad vívás gyakorló fegyverrel (a meghirdetett fegyver: szablya)

    - hagyományos magyar övbirkózás

    - fegyveres tánc

    - páros vívás bemutató



    A meghirdetett kategóriák:



    - Öskü /egyéni és iker-csapatverseny / - 17 év feletti férfiak

    - Kese /egyéni és iker-csapatverseny / -12, 14-17 év közötti fiúk

    - Menyét /egyéni és iker-csapatverseny / -13 év feletti nők





    A versenybírókat biztosítja: Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Szövetsége. A küzdelmek a versenykiírás előírásai alapján kerülnek lebonyolításra.



    A verseny díjazása:



    Az egyéni és csapat összetett verseny 1-3 helyezettjeinek kupa, érem, oklevél, 4-6 helyezettjeinek oklevél, az egyes versenyszámok győzteseinek oklevél, felajánlott különdíjak.



    A verseny lefolyásának rendje:



    - a küzdelmi versenyszámokban 4 fős selejtezőcsoportok kerülnek kisorsolásra, minden egyes csoportgyőztes a továbbiakban egyenes kieséses rendszerben jut tovább a döntőig.

    - a pontszerző versenyszámokban a teljesítményre adott pontszám kerül meghatározásra

    - az azonos kategóriában induló közös bemutatóval rendelkező vívó párok alkotják a kétfős iker-csapatokat, a két személy összegzett pontjai határozzák meg csapatpontjaik számát. Baranta csapatok korlátlan létszámú párosokat indíthatnak.



    Kérjük azokat a csapatokat, amelyek rendelkeznek szabadvívó-, íjászpárbaj felszereléssel, íjászcélokkal valamint kelevézzel azok hozzák el versenyre őket, hogy ezzel is segítsék a verseny lebonyolításának menetét. Aki tud segíteni bármelyikben, akkor az előzetes jelentkezéskor szintén jelezze azt.



    Eü. biztosítás: A helyszínen orvosi, népi gyógyász, csontkovács ügyelet van biztosítva. Sebesültszállító gépjármű kijelölve.



    Az öltözet: Baranta hagyományos öltözet, Baranta sportöltözet, népviselet. Mindenki rendelkezzen 2-3 m hosszú széles textil övvel!



    A verseny helyszíne:



    A verseny versenyszámai egy 500 négyzetméteres füves területen zajlanak majd, ahol előre berendezett pályákon versenybírók irányításával folynak majd a küzdelmek. A VERSENY TERÜLETÉN BIZONYOS IRÁNYOK LEZÁRÁSRA KERÜLNEK (íjászat biztonsági területei)!



    A versenynap programja:



    06.30 A versenyterület berendezésének kezdete

    07.00-08.00 A helyszíni regisztráció a nevezési díjak befizetése

    08.00 A versenyterület berendezésének készenléte

    07.10-07.35 A versenybírók eligazítása

    07.40-08.00 Technikai értekezlet

    08.00 Nevezések lezárása

    08.00 A csapatok felvonulása

    08.10 A versengések népi szertartása /napköszöntés- közös ének-versenyzők, bírók

    fogadalma/

    08.20 A verseny megnyitója /Beszéd/

    08.35 Közös táncos bemelegítés /héjsza, somogyi, kedves útja stb./

    08.40 Önálló bemelegítés

    09.00 Versenyszámok

    13.00 Közös ebéd

    14.00 Versenyszámok

    17.30. Ünnepélyes eredményhirdetés, díjak kiosztása.

    18.00. A verseny zárása



    Természetesen kísérőket, edzőket, csapatvezetőket, érdeklődőket, családtagokat mindenki hozhat magával.





    TOVÁBBI RENDELKEZÉSEK:

    Az a versenyző, aki a megnyitóra ? közös fogadalomtétel idejére nem érkezik meg, / az előzetesen időben történt nevezés ellenére/ nem vehet részt a versenyen!

    Az a versenyző, aki nem vesz részt a díjkiosztó ünnepségen /kivétel sérülés, vagy a főbíró által elfogadott indok/, annak eredményeit törlik és sem az egyéni, sem pedig a csapatverseny végeredményébe nem számítanak az elért pontjai. A versenylapon a ?verseny közben visszalépett? bejegyzéssel kell illetni. Ellenfeleinek pontszámai nem kerülnek változtatásra.

    A versenyen minden versenyszámban el kell indulni a küzdő feleknek. Aki valamely versenyszámot nem teljesíti /kivétel sérülés, főbírói engedély/, azt a versenylapon a ?verseny közben visszalépett? bejegyzéssel kell illetni.





    A versenyszámok szabályai röviden:

    A versenyszámok harci-hagyományos rendben követik egymást:



    1. A futár -és harci képességi pálya versenyszám (1500 öl)

    Ezen versenyszám során egy hagyományos hosszúságú (3000 m) hosszú pályát kell teljesíteni könnyített egyéni felszereléssel (egy rövidbot). A győztes ideje 1000 pontot ér. Ha ennél kevesebb idő alatt teljesíti, akkor annyiszor 3 pontot elveszít az 1000-ből, amennyi másodperccel lassabb volt. A táv alatt az egyéni felszerelést a versenyző nem hagyhatja el. Ha elhagyja, akkor haladhat tovább ha felveszi.



    2. Az íjász mesterlövészet (jel) versenyszám

    A futár pálya teljesítése után 1 percen belül megkezdi a feladat végrehajtását. Az előkészített fegyverekkel és négy vesszővel a versenyzők jelentkeznek a versenybírónál, aki az érkezési sorrendnek megfelelően a céltól legtávolabbi, első terepszakaszhoz vezeti a versenyző/ke/t. A versenyzők a lővonal mögé állva 1 lövést adnak le a célra. Az első lövés leadására a szólítástól számítva 12 másodperce van. A verseny során négy terepszakaszról (20m, 30m, 40m, 50m) leadnia 1-1 lövést a célterületen lévő célra. A célokban a megült találat számít. Ha az első terepszakaszon talált, vagy nem talált akkor a harc valóságához alkalmazkodva /az ellenfél szemben van -tehát behatása van rá/, a két lővonal közötti területet 2 előre hengerrel, 1 oldalhengerrel, 1 cikk-cakkmozgás imitálásával kell leküzdenie /jelképezve a terepen történő harcszerű mozgást/. Minden terepszakaszon lehetősége van 10-15 mp-et várni a lövés kiváltásáig. Az oldások után azonnal folytatnia kell az előremozgást. Aki az időt túllépi, annak azon a terepszakaszon elért eredménye nem számít bele a végeredménybe.



    A célok: szabvány polifoam vesszőfogó, ~ 1m2.



    Sem próbalövés, sem bemelegítő lövés nincsen, minden lövés azonnal értékelt lövés!



    A távolságok növelésével az adott cél pontértéke folyamatosan növekszik. Az összesen elérhető pontszám 1000 pont.










    céltávolságcél megnevezésetalálati pont értéke
    20 méter1 lövés100 pont
    30 méter1 lövés200 pont
    40 méter1 lövés300 pont
    50 méter1 lövés400 pont


    3. Az íjász párbaj versenyszám



    Az előzetes sorsolás alapján létrehozott 4-es /vagy más/ csoportokból a győztesek továbbjutnak, és a továbbiakban kieséses rendszerben küzdenek meg a versenyszám elsőbbségéért és az 1000 pontért. A párbaj alapfegyvere 20 # alatti erősségű hagyományos íj és 4 védőharanggal ellátott, fémhegy nélküli nyíl.



    A szabályokról röviden:



    - Két versenyző küzd meg egymással

    - A felszólított versenyzők megjelennek a versenybíró előtt

    - A bíró ellenőrzi a fegyverek erősségét, épségét, a nyílvesszők védőharangjainak épségét /nők esetében a mellvédők felerősítettségét/

    - Egymástól 40-60 méterre kijelölt induló vonalakon sorakoznak fel a küzdő felek egymással szemben

    - A küzdelmek egy győzelemig tartanak.

    - Az indulóvonalnál három vesszőt az íjhoz fognak, a negyediket az ideg mellé készítik úgy, hogy az nincs csatolva az idegre.

    - Jelzik a bírónak a készenlétet

    - ?Haj- rá!? - Vezényszóra választott harcszerűséggel az ellenfél felé rohamoznak, töltik a fegyvert és megpróbálják az ellenfél vesszőit elkerülve eltalálni a másikat.

    - A közdelem során tarkóra nem lehet lőni!

    - A küzdelem során az ellenfél által ellőtt vesszőket is fel lehet használni, össze lehet gyűjteni.

    - A küzdelmi területnek kijelölt kb. 100 x 60 m ?es területet csak alkalomszerűen és a küzdelemben nem résztvevő versenyzők, nézők veszélyeztetése nélkül lehet csak elhagyni max.10 másodpercre.

    - 3 méternél közelebb nem lehet az ellenfélre lövést leadni! Aki ennél közelebbről lő az ellenfelére az a versenyszámból való kizárással jár!

    - Rúgni, ütni tilos!

    - Ha az ellenfél fejen, mellkason, hason, lábon, ágyékon, háton lövik, az győztes találatnak minősül.

    -Ha a versenyzőt vállon, kézen lövik akkor az használhatatlan fegyveresnek minősül az íj alkalmazása esetében ? tehát győztes találatnak minősül.

    - A súrolt találat is találatnak minősül!- Minden találat, ami a testfelülethez vagy a védőfelszereléshez ér a védőharang felületével. Ha csak a vessző teste, vagy tollai érintik a teste, az nem minősül találatnak.

    -Ha a versenyzőt íját lövik meg akkor az használhatatlan fegyvernek? tehát győztes találatnak minősül.

    - A küzdelmek győztes találatig tartanak.



    Az értékelés:






    A párbaj végső győztese1000 pont
    Döntős900 pont
    Harmadik800 pont
    Negyeddöntös700 pont
    Nyolcaddöntös600 pont


    A selejtezőcsoportokban elért győzelmek száma x 100 pont a többi versenyző pontszáma.



    4. A kelevéz célba dobása versenyszám



    A versenyszám során a kijelölt alapvonaltól kell beletalálni földön elhelyezett célkörökbe. A középső célkör távolsága az alapvonaltól 15m. A középső kör 1, a körülötte lévő két kör 2 és 3 méter átmérőjű. A versenyzőnek 5 hajításra van lehetőságe.

    Az elérhető pontszám szintén 1000 pont.



    Az értékelés:







    A küzdelmek végső győztese1000 pont
    1. körben megült találat200 pont
    2. körben megült találat150 pont
    3. körben megült találat100 pont


    5. A szabad vívás gyakorló (fa) fegyverrel versenyszám



    Az előzetesen 4-es selejtezőcsoportokba sorsolják a versenyzőket. A győztesek továbbjutnak és kieséses rendszerben küzdenek meg a versenyszám elsőbbségéért és az 1000 pontért.

    A párbaj alapfegyvere a fa szablya, védőeszköze a vívósisak, a kesztyű és a bármilyen anyagból készült alkarvédő. A fa fegyvert és a fejvédőt a rendezőbizottság biztosítja (85 vagy 90 cm hosszú egyszerű hengeres fa bot, vagy tompított hegyű fa szablya markolattal melynek tömege egységesen 300 és 500 gramm között van).



    A gyakorló fegyverzet szemüregbe való behatolása ellen mindenki saját védőfelszerelést is használhat. Ennek hiányában a rendezőbizottság által biztosított eszközt köteles használni!



    A szabályokról röviden:



    - az ádámcsutka, nemi szerv támadása tilos, kizáráshoz vezethet (ha a védekező

    mozzanat következtében a védő fél fegyverével, kezével tesz olyan mozdulatot, ahol a támadó fegyvere tilos területet ér és az ellenfél jelentősen nem sérült meg, akkor a küzdelem tovább folytatódhat)

    -a párbaj 5 pontig tart

    -a könyök és váll közötti terület, a láb találata 1 pont

    -a fej találat 3 pont

    -a mellkas, has, hát találata 2 pontot ér

    - a kézfej és kéz alkar, felkar találata esetén a találatot elszenvedő köteles a másik kezébe átvenni

    a fegyvert ? két kéz találat esetén az ellenfél nyert

    - kézfejvédő, alkarvédő és fejvédő használata megengedett

    - együttes találat nincs

    - a töredékmásodpercekkel korábban bevitt találat együttesnek minősül

    - egymást követő 5 együttes találat esetében az addigi végeredmény áll be, egyenlő állás esetén a következő tiszta találat dönt! Ha továbbra is folytatódnak az együttes találatok, a 3-dik együttes találatnál az időben előbb betaláló versenyző a győztes.

    - csak az ellenfél fegyverének teljes kizárásával elért ún. "tiszta" találat ér el

    - a támadások ereje nincs korlátozva, de a gyors pillanatszerű reakciók amúgy sem teszik lehetővé a teljes erőből történő támadást, mivel az időveszteséget okoz. A versenyeknél az ún. " fél erő " alkalmazása a leginkább célravezető. A versenyzőknek rendelkezni kell olyan fájdalom-tűrőképességgel és sportemberi magatartással, amely nem vezet sportszerűtlenséghez

    - a találatok megítélésében elsősorban a bíró(k) határozata dönt, de ha a támadó a megítélt találatra a "nem volt találat" szóbeli jelzéssel válaszol, akkor az a találat törlésre kerül. Az esetlegesen a találatot elszenvedő versenyző véleménye nem mérvadó. A küzdelmet elsősorban a versenyzők értékelik, vitás esetekben a bíró dönt.

    -tilos a menekülés, intést von maga után (menekülés: 10 méternél nagyobb távolság egyirányú hátráló megtétele, az irányváltó kimozgások, elfordulások nem tartoznak ebbe a kategóriába)

    -a döntő egyetlen találatig tart.

    Az értékelés:







    A küzdelmek végső győztese1000 pont
    Döntös900 pont
    Harmadik800 pont
    Negyeddöntös700 pont
    Nyolcaddöntös600 pont


    A selejtezőcsoportokban elért győzelmek száma x 100 pont a többi versenyző pontszáma.




    6. A hagyományos magyar övbirkózás (kajar) versenyszám



    Az előzetes sorsolás alapján kerülnek négyes selejtező csoportokba a versenyzők, a győztesek továbbjutnak és kieséses rendszerben küzdenek meg a versenyszám elsőbbségéért és az 1000 pontért.



    A szabályokról röviden:

    - Az övbirkózás a ütésmentes övbirkózás, a népi birkózási formák /csülökre menés, ölre menés, böllön, övbirkózás, levan birkózás/ szabályozott elemeiből áll.

    - Az ellenfelek mezítelen felsőtesttel (téli időszakban mellénnyel), nadrágban, övvel felszerelve küzdenek egymás ellen.

    - A versenyző célja az, hogy az ellenfelet olyan helyzetbe kényszerítse, hogy az a könyökével, térdével, fenekével, hátával érintse a földet.

    - A küzdelem győzelmi pozícióig tart.

    - A győztesnek 2 talpával a földön kell állnia /?legény a talpán?/

    - Ha az akció során minkét versenyző vesztes pozícióba kerül /akár időkéséssel is/ , az eldöntetlennek számít és állásból, tisztelgés után folytatják a küzdelmet.

    - Időkorlátozás nincs ? a bíró kívülről biztatással sürgetheti az ellenfeleket.

    - A bíró öt perc közös passzivitás után akár mindkét versenyzőt leléptetheti. Leléptetni csak a két versenyzőt egyszerre lehet.

    - Nem számít passzivitásnak, ha valaki a társát folyamatosan erő hatása alatt tartja.

    - Tilos ütni, rúgni, harapni, karmolni!

    - A verejtékező felsőtestet időszakosan meg kell törölni.

    - A körmöket le kell vágni.

    - Vérző, sérült versenyző esetében a bíró(k) véleménye dönt a folytatásról.

    - A láb söprése, akasztása megengedett. A térdizület nem támadható!

    - A derékon kötött öv lelógó részei felhasználhatóak a küzdelem során.

    - Az öveket időszakosan meg kell igazítani.

    - A valódi harchoz hasonlóan nincsenek súlycsoportok. Aki kisebb , fürgébb, használja ki ezen képességét, vagy más , a nehezebb ellenfeleknek kevésbé kedvező versenyszámokban vágjon vissza!

    - Nyakkulcsot csak 6 másodpercig alkalmazhat a versenyző. Ha ez idő alatt nem indít akciót, akkor ebből a fogásból ki kell engednie ellenfelét! A nyakkulccsal együtt földre eső versenyzőknek a kulcsot el kell engednie a földre esés pillanata előtt.

    - Gégefő fojtás tiltott!

    - Az izületek természetes hajlási irányukban feszíthetőek ? más feszítés tiltott!

    - Fejelni tilos!

    - A fej tolásra, feszítésre használható.

    - Bár pontosan meghatározott küzdőtér nincs, de a versenyzőknek törekedni kell egy 20 m x 20 m-es területen belül maradni.

    - A folyamatosan menekülő versenyzőt leléptetik.

    - Pihenőt csak különleges esetben lehet elrendelni.

    - A versenyzők a küzdelem előtt és a végén hagyományosan köszöntik egymást

    - A versenyzők kötelesek jelenteni a sérüléseket.



    A felszerelés: A stabil földkapcsolatot biztosító sportcipő viselése megengedett. Csizmában, sérülésveszélyes lábbeliben akasztani, söpörni tilos!



    Az értékelés:






    A küzdelmek végső győztese1000 pont
    Döntös900 pont
    Harmadik800 pont
    Negyeddöntös700 pont
    Nyolcaddöntös600 pont


    A selejtezőcsoportokban elért győzelmek száma x 100 pont a többi versenyző pontszáma.



    7. A fegyveres táncgyakorlat (tánc- és szoborgyakorlat)

    A versenyszám a vívás bemutató helyszínén kezdődik, ugyanazon bírók előtt. Ekkor egy több mint 100, kevesebb mint 180 másodperces fegyveres táncgyakorlatot kell bemutatni egy választott fegyverrel, amely bemutatja az adott eszköz alkalmazási lehetőségeit és tartalmaz gyors dinamikai, készségbemutató, valamint lassú és egyensúlymegtartó elemeket is. A versenyszám során előnyben részesülnek a már ismert hagyományos gyakorlatok megjelenítői, továbbfejlesztői.

    Lehetőség van a páros és csoportos megmutatkozásra is. Itt a csoport /pár/ által mutatott teljesítmény alapján kerülnek megállapításra a pontszámok Természetesen a több eszköz egyidejű alkalmazásának bemutatására is lehetőség van.

    - ajánlott táncok: somogyi ugrós, somogyi kanásztánc, szatmári verbunk, dunántúli ugrós, hajdútánc, botolók



    A legmagasabb elérhető pontszám 1000 pont.

    A bírók között szerves magyar tánchagyományok oktatói is szerepelhetnek.







    Értékelési szempont1. ért. bíró2. ért. bíró3. ért. bíró4. ért. bíró5. ért. bíró
    Eszköz kezelés1-100 pont1-100 pont1-100 pont1-100 pont1-100 pont
    Hagyományos táncelemek,
    lépésrendszerek jelenléte
    1-40 pont1-40 pont1-40 pont1-40 pont1-40 pont
    A zene ütemének követése1-40 pont1-40 pont1-40 pont1-40 pont1-40 pont
    Összhatás- stílus1-20 pont1-20 pont1-20 pont1-20 pont1-20 pont


    8. A vívás bemutató versenyszám



    Az iker-párok a bírók (akurok) előtt bemutatják közös, rögzített vívásbemutatójukat, amelynek 40 másodpercnél hosszabbnak kell lenni. A vívás bemutató során a magyar történelmi és népi harci kultúra fegyver- és eszközrendszerét kell használni. A bemutató során a bírók 4 szempont alapján díjazzák a teljesítményeket amelyre a vívópárok - ikercsapatok közösen kapnak pontot:
    A legmagasabb elérhető pontszám 1000 pont. A bírók között más fegyveres harcművészetek oktatói is szerepelhetnek.







    Értékelési szempont1. ért. bíró2. ért. bíró3. ért. bíró4. ért. bíró5. ért. bíró
    harcszerűség1-100 pont1-100 pont1-100 pont1-100 pont1-100 pont
    dinamika1-40 pont1-40 pont1-40 pont1-40 pont1-40 pont
    pontosság1-40 pont1-40 pont1-40 pont1-40 pont1-40 pont
    stílus1-20 pont1-20 pont1-20 pont1-20 pont1-20 pont


    Versenyberendezési jegyzék:

    - 10 db. íjász cél

    - 30 db. színes jelzőzászló /P.F.Z., Árpádsávos/

    - 24 db. történelmi zászló

    - 1 db. Baranta nagyalakú versenyzászló

    - 1 db. Magyar nagyalakú nemzetzászló

    - 6 db. tartalék 20# alatti íj

    - 6 db. tartalék 35-45 # közötti íj

    - 4 db. időmérő óra

    - 6 db. bírói asztal

    - 6.db. bírói aljzatos, csatolós versenylaptartó

    - versenyszám adatgyűjtő lapok

    - 10 db. toll

    - 2 db. Számítógép

    - 2 db. színes nyomtató

    - Baranta ? összegző versenyprogram

    - 50 színes oklevél papír

    - 500 db. /1 csomag/ A/4-es papír

    - 20 db. bírói szék

    - 12 db. mozgatható pad

    - 6 db. tartalék birkózó textil öv

    - 30 db. tartalék védőharangos nyílvessző

    - 20 db. közepes kelevéz

    - 6 db. hajítófegyver tábla

    - 20 db. kül. méretű vívósisak

    - 20 db. szabadvívó eszköz

    - 6 db. mellvédő

    - 5 db. versenybírói sátor

    - 1 db. segélyhelysátor /berendezve/

    - 1. db. frissítő sátor

    - 1 db. Háromfokozatú dobogó

    - 1 fényképész

    - 1 operatőr / a nap végére ? kis rövidfilm összeállítása a versenyről/

    - 2 db. mikrofon, erősítő, hangszóró

    - 1 db. CD lejátszó

    - 1 db. kivetítő

    A verseny előzetes feladatrendszere:

    1. Nevezések, nevezési díj, versenyengedélyek megléte, eredmények rögzítése, végeredmény összeállítása, számítógépek, nyomtatók, kivetítő, program, oklevelek, médiakapcsolat, díjkiosztó ünnepség, ? Bognár István, Bognár Csengele
    2. Szállás, szálláskérelem, étkeztetés, díjkiosztó ünnepség ? Bognár Sándor
    3. Versenyeszközök, pályaberendezés, bírói tevékenység megszervezése, oklevelek, médiakapcsolat , díjkiosztó ünnepség, verseny anyagi támogatói ? Vukics Ferenc, Nagy Zoltán
    4. Területrendezés, hangosítás, elektromos hálózat, víz, díjkiosztó ünnepség, helyi média, eü. biztosítás